ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ζητείται η στόφα του πολεμιστή

Ζητείται η στόφα του πολεμιστή

Ο Γιώργος Μπούζος αρθρογραφεί για τον ΠΑΟΚ που προβληματίζει και τα αίτια των εμφανίσεων που κινούνται στην μετριότητα

Ο ΠΑΟΚ προβληματίζει με την απόδοση του, οι εμφανίσεις κινούνται στη ζώνη της χρυσής μετριότητας, με αποτέλεσμα να αναζητούνται τα αίτια. Εκεί ειδικοί και μη συγκλίνουν στο εύκολο συμπέρασμα: Φταίει το σύστημα του Φερέιρα! Εδώ μπαίνει το απλοϊκό ερώτημα: Δηλαδή αν αλλάξει το σύστημα ο Φερέιρα και υιοθετήσει το 4-3-3 του Λουτσέσκου θα απογειωθεί ο ΠΑΟΚ;

 


Όποιος απαντήσει μονολεκτικά κινδυνεύει να συλληφθεί βαθιά νυχτωμένος! Γιατί αν είναι έτσι, τότε ο Πορτογάλος απλά θα το … έπαιρνε αλλιώς, θα έβγαινε από την δύσκολη θέση που έχει βάλει τον εαυτό του και θα περίμενε να δρέψει τους καρπούς της αλλαγής. Ακόμη κι αν το κάνει δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο ΠΑΟΚ θα βρει τον εαυτό του. Το αντίθετο. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

 

Στον αθλητισμό η ψυχολογία και περισσότερο στα ομαδικά αθλήματα, αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της επιτυχίας. Αν είσαι στα πάνω σου, όλα σου βγαίνουν. Αν σε πάρει από κάτω, σου φταίνε τα πάντα. Από τον διαιτητή μέχρι και τα δοκάρια. Ο περσινός ΠΑΟΚ είχε σφυρηλατήσει ψυχολογία από ατσάλι για έναν απλό λόγο. Διψούσε για το πρωτάθλημα. Και ήταν έτοιμος να κάνει τα πάντα για να το κατακτήσει.

 

Δεν ήταν μόνο τα 34 χρόνια που είχαν προηγηθεί χωρίς τίτλο πρωταθλητή. Ήταν και το κλεμμένο πρωτάθλημα της προηγούμενης περιόδου. Η ληστεία είχε πεισμώσει όλο τον οργανισμό ΠΑΟΚ και ζητούσε εκδίκηση. Κατάκτηση του τίτλου εδώ και τώρα με κάθε θυσία. Αυτό έγινε!

 

Ο ΠΑΟΚ πήρε όχι μόνο το πρωτάθλημα αλλά και το ντάμπλ και μάλιστα αήττητος. Τι απομένει στην σημερινή ομάδα; Να επαναλάβει την ίδια επιτυχία. Μόνο που οι παίκτες δεν είναι το ίδιο πεινασμένοι, δεν έχει προηγηθεί … κλοπή τίτλου και η περσινή επιτυχία κάνει τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ ομάδα που θέλουν όλοι να νικήσουν.

 

Να γιατί η αλλαγή του συστήματος είναι η εύκολη λύση. Όχι όμως και η αποτελεσματική. Αυτό που λείπει από τον φετινό ΠΑΟΚ είναι η νοοτροπία του πολεμιστή μέχρις εσχάτων. Και την πληρώνει.

 

*Από την έντυπη έκδοση της Μetrosport (6/9)

X